top of page

Oktober is

De Maand van de Oudere Kat

Poezenbeest aan het ontspannen

De Maand van de Oudere Kat

Oktober is begonnen en daarmee de Maand van het Oudere Dier. Wij trekken hem wat breder omdat we vinden dat alle oudere dieren extra aandacht verdienen, maar officieel is het de Maand van de Oudere Kat.​

Voor de senioren hebben we de senioren check ingevoerd. Je krijgt hiervoor: 

​1. Uitgebreid lichamelijk onderzoek

2. Uitgebreid urine onderzoek (urine mag niet ouder zijn dan 3 uur)

3. Bloedonderzoek naar de nier-, lever-, schildklier- en suikerwaarden (en bij paarden ACTH ivm PPID)

4. Bloeddruk Meting van Pettrust

 

De uitslagen en adviezen van deze zeer uitgebreide senioren check krijg je mooi gebundeld in een mapje opdat je het nog eens rustig kunt doorlezen. De Senioren Check voeren we voor vast in want wij denken dat het belangrijke informatie geeft over het welbevinden van onze patiënten.

Geprinte map met informatie

​​Uitgebreid lichamelijk onderzoek
Tijdens het consult wordt uw huisdier van kop tot staart nagekeken en besteden wij extra aandacht aan de algehele conditie, het gebit, de beweging en het gewicht. Dit laatste moeten we goed in de gaten houden, want een dier dat regelmatig slechts een paar ons afvalt maar niet op een daarvoor bestemd dieet staat, kan wel degelijk een onderliggend probleem hebben. En anderzijds kan een dier dat te zwaar is en chronisch teveel gewicht meezeult ook eerder problemen krijgen als suikerziekte, artrose, en andere aan overgewicht gerelateerde ziektes.

​

Bloedonderzoek
Het bloedonderzoek doen wij in huis of sturen wij naar het laboratorium. De resultaten van het onderzoek geven een indruk hoe de conditie is van onder andere de nieren, lever, schildklier en alvleesklier.

​

Urineonderzoek
Een ander belangrijk onderzoek om een goed beeld van de algehele conditie van uw dier te krijgen is het urineonderzoek. Hierbij kijken we onder meer naar hoe goed uw dier de urine kan concentreren én naar eventuele afwijkingen in de urine zoals de aanwezigheid van ontstekingen, urinekristallen, suiker, eiwitten en bloed.

 

Voor tips en adviezen om urine op te vangen kunt u contact met ons opnemen.

​

Vanaf welke leeftijd kan ik een bloed- en urineonderzoek doen?
Wanneer u dat wenst, kunt u op elke leeftijd van uw dier een bloedonderzoek doen, ook als er op het oog niets mankeert. Omdat naast de leeftijd ook de grootte en het ras een rol spelen, houden wij voor onze senioren een leeftijd aan welke varieert van 6 tot 9 jaar.

​

  • Hond < 10 kg vanaf 9 jaar

  • Hond 10 – 25 kg vanaf 8 jaar

  • Hond 25 – 40 kg vanaf 7 jaar

  • Hond > 40 kg vanaf 6 jaar

  • Kat vanaf 10 jaar

​​

De resultaten
Wanneer het bloedonderzoek en het lichamelijk onderzoek zijn uitgevoerd, bespreken wij met u het resultaat. Uiteraard gaan wij van het positieve uit en is uw huisdier op het moment van testen gezond, maar het kan ook zijn dat uw dier wel een gezondheidsprobleem heeft of dit aan het ontwikkelen is. Denk aan nierziekte, suikerziekte, leverproblemen, schildklieraandoeningen maar ook aan gebitsproblemen en/of gewrichtsaandoeningen.

​

Ons advies
Afhankelijk van de resultaten krijgt u van ons een advies op maat en zullen wij indien dat nodig is met u een behandelplan opstellen. Is uw dier op het moment van testen gezond dan raden wij u aan om regelmatig het bloed- en urineonderzoek te herhalen. Op deze manier kunnen wij veranderingen in het bloed tijdig ontdekken en actie ondernemen. Hiermee hopen wij samen met u uw huisdier een lang en gezond leven te bieden.

​

Interesse? Maak een afspraak

bottom of page