top of page

Oktober is

De Maand van de Oudere Kat

grijze-volwassen-kat-die-zijn-poot-likt.jpg

De Maand van de Oudere Kat

Oktober is de Maand van de Oudere Kat! Vanaf 9 jaar worden katten al als ‘senior’ bestempeld. Zij hebben namelijk een grotere kans op ouderdomsklachten en progressieve kattenziektes zoals artrose, nierziekte en suikerziekte. Vaak merk je als katten eigenaar helemaal niet dat de kat iets mankeert. Reden genoeg om meer aandacht te besteden aan katten vanaf 9 jaar! 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Senior Screening
Omdat huisdieren net als mensen steeds ouder worden, besteden wij binnen de kliniek extra zorg en aandacht aan onze oudere patiënten om gezondheidsproblemen op tijd te ontdekken en te behandelen. Onze huisdieren kunnen niet praten en zijn meesters in het verbergen van ongemakken.

 

Daarom worden gezondheidsproblemen vaak later ontdekt dan nodig en dan is een behandeling complexer én duurder.

Wat bieden wij
Om op tijd te kunnen ontdekken of uw huisdier iets mankeert, bieden wij naast een uitgebreid lichamelijk onderzoek de mogelijkheid om een bloed- en urineonderzoek te laten doen. Tijdens de maand van de oudere kat bieden wij deze bloed- en urine onderzoeken aan met 20% korting, voor alle senioren.

Uitgebreid lichamelijk onderzoek
Tijdens het consult wordt uw huisdier van kop tot staart nagekeken en besteden wij extra aandacht aan de algehele conditie, het gebit, de beweging en het gewicht. Dit laatste moeten we goed in de gaten houden, want een dier dat regelmatig slechts een paar ons afvalt maar niet op een daarvoor bestemd dieet staat, kan wel degelijk een onderliggend probleem hebben.

Bloedonderzoek
Het bloedonderzoek doen wij in huis of sturen wij naar het laboratorium. De resultaten van het onderzoek geven een indruk hoe de conditie is van onder andere de nieren, lever, schildklier en alvleesklier.

Urineonderzoek
Een ander belangrijk onderzoek om een goed beeld van de algehele conditie van uw dier te krijgen is het urineonderzoek. Hierbij kijken we onder meer naar hoe goed uw dier de urine kan concentreren én naar eventuele afwijkingen in de urine zoals de aanwezigheid van ontstekingen, urinekristallen, suiker, eiwitten en bloed.

 

Voor tips en adviezen om urine op te vangen kunt u contact met ons opnemen.

 

Vanaf welke leeftijd kan ik een bloedonderzoek doen?
Wanneer u dat wenst, kunt u op elke leeftijd van uw dier een bloedonderzoek doen, ook als het op het oog niets mankeert. Omdat naast de leeftijd ook de grootte en het ras een rol spelen, houden wij voor onze senioren een leeftijd aan welke varieert van 6 tot 9 jaar.

  • Hond < 10 kg vanaf 9 jaar

  • Hond 10 – 25 kg vanaf 8 jaar

  • Hond 25 – 40 kg vanaf 7 jaar

  • Hond > 40 kg vanaf 6 jaar

  • Kat vanaf 9 jaar

De resultaten
Wanneer het bloedonderzoek en het lichamelijk onderzoek zijn uitgevoerd, bespreken wij met u het resultaat. Uiteraard gaan wij van het positieve uit en is uw huisdier op het moment van testen gezond, maar het kan ook zijn dat uw dier wel een gezondheidsprobleem heeft of dit aan het ontwikkelen is. Denk aan nierziekte, suikerziekte, leverproblemen, schildklieraandoeningen maar ook aan gebitsproblemen en/of gewrichtsaandoeningen.

Ons advies
Afhankelijk van de resultaten krijgt u van ons een advies op maat en zullen wij met u een behandelplan opstellen. Is uw dier op het moment van testen gezond dan raden wij u aan om tenminste één keer per jaar opnieuw een bloedonderzoek te laten doen. Op deze manier kunnen wij veranderingen in het bloedbeeld tijdig ontdekken en actie onderneme. Hiermee hopen wij samen met u uw huisdier een lang en gezond leven te bieden.

Interesse? Maak een afspraak voor in oktober en geef code oudekat1023 op

bottom of page