Na een paar hele drukke maanden is het weer tijd voor een update van Dierenkliniek de Zadelkamer!
We hebben de afgelopen maanden weer heel veel nieuwe huisdieren en hun baasjes leren kennen, dat vinden we natuurlijk echt heel erg leuk en we hebben een paar nieuwtjes!
Laparoscopie bij De Zadelkamer
Vanaf deze maand is het mogelijk je teefje laparoscopisch te laten steriliseren en dat is voor ons best een mijlpaal natuurlijk!
De laparoscopische sterilisatie kan vanaf een gewicht van 4 kg, maar vanaf 10 - 12 kg zien we dat een teef echt aanzienlijk minder last heeft van de sterilisatie als het laparoscopisch gedaan wordt.
De methode die gebruik wordt is de methode waarbij er 3 kleine gaatjes in de midlijn worden gemaakt, de hele procedure duurt van inductie tot wakker worden een uur tot maximaal 5 kwartier.
Dezelfde dag is het teefje nog wel een beetje dronken van de narcose, meestal is het de volgende dag alweer tijd om haar goed in toom te houden want dan lijkt ze nergens last van te hebben. Uiteraard krijgen de teefjes ook na deze operatie gewoon voor 7 dagen pijnstilling van ons mee. Uit onderzoek blijkt dat ze daar het meeste baat bij hebben en dat is ook onze ervaring. Ook al lijken ze nergens last van te hebben raden we wel aan deze medicatie gewoon voor de volledige duur te geven.
Je kunt ook bij ons terecht voor andere laparoscopische operaties, bijvoorbeeld voor het vastzetten van de maag (gastropexie) of als een reutje cryptorch is en we kunnen de verdwenen testikel niet in het lieskanaal voelen. Met de scoop kunnen we dan vrij precies de verdwaalde testikel opsporen en deze dan verwijderen.
Onze chirurg is dierenarts Kori Homan en zij zal waar nodig ook bijspringen bij De Zadelkamer in geval van spoed operaties.
Natuurlijk zijn we super blij met haar komst! We stellen haar later aan jullie voor!
Puppy / Kitten consult
Sinds een aantal weken hebben we de puppy- en kitten consulten geïntroduceerd. Op een vriendelijke, speelse en vrijblijvende manier wennen we onze jongste aanwinsten aan het bezoek aan de dierenarts.
Hoe ziet zo’n consult er uit? Veel snoepjes, likmatjes, een beetje tandjes en oortjes kijken, even op de weegschaal en natuurlijk even de vacht kammen. We luisteren kort naar het hart, zitten een beetje aan de voetjes, etc. Kortom: net een echt consult maar dan puur om te wennen. Alles wordt natuurlijk genoteerd en hier neemt Danielle (want zij is het meester brein en hoofd uitvoering van deze sessies, maar soms tref je Bernadette als het zo uitkomt) goed de tijd voor.
Het zijn maandelijkse bezoekjes en kosten zijn niet aanwezig. Naja, je mag zelf bepalen of en wat je het waard vindt en de meeste mensen geven een bosje bloemen, een plant of chocolade.
Op deze manier wennen de jongste lievelingen aan ons en zo hopen we dat als er wel wat vervelends moet gebeuren we al een goede vertrouwensband hebben opgebouwd en dat uw dier als het er op aankomt het dus minder eng vindt allemaal en beter alles toelaat.
Teken seizoen van start
Hebben jullie ook zoveel slakken in je tuin? Nou wij wel! Wat een gedoe. En in het Spanderswoud en op de heides rond Hilversum zijn heel veel teken. Gelukkig is er medicatie dat werkt. Vaak krijgen we wel honden en katten van baasjes die wat minder goed (tot niet) werkende spullen hebben gekocht en tot ieders frustratie hebben zijn nog steeds vlooien en teken. Mocht je vragen hebben over welke medicatie nou wel en niet werkt in geval van teken, neem dan even contact op.
Konijnen!
Vergeet de konijnen niet! Ik hoor het je denken. Deze tijd kent niet alleen veel slakken en teken maar ook veel muggen. Muggen brengen de vreselijke maar 100% te voorkomen ziekte Myxomatose over. De muggen brengen ook RHD (Rabbit Haemmorhagic Disease) over.
Wil je meer weten over deze ziektes? Stuur een email of bel ons even, we vertellen je er graag over! Maar de korte versie is dat met een simpele, jaarlijkse vaccinatie deze beide ziektes te voorkomen zijn.
We blijven even bij de konijnen want we gaan richting de zomer en dan breekt ook de tijd aan van de groene vlieg, Lucilia sericata.
Je kent haar wel, echt een bromvlieg, met een groen pantser. Ze legt eitjes in een vochtige omgeving en als je konijntje last heeft van plakpoep aan het achterste (vaak veroorzaakt door een suboptimaal dieet of gebitsproblemen) dan kun je snel de poppen aan het dansen hebben. Letterlijk.
De poppen bestaan in dit geval uit larven die zich een weg naar binnen vreten, zo veroorzaken ze hele gaten in je konijntje en ze gaan door tot ze niet verder kunnen. Deze ziekte heet myiasis, oftewel madenziekte. Heel vervelend en het kan je konijn al echt snel fataal worden. Je kunt het voorkomen door goed op de bips van je konijn te letten - immers diarree is niet oké. Tevens kun je de dieren preventief inspuiten met een spray die er voor zorgt dat de vliegen, eitjes en maden dood gaan voordat ze ellende kunnen veroorzaken.
Wil je meer weten over konijnen? Of wil je een afspraak inplannen voor ze? Schroom niet even de kliniek te bellen of gebruik te maken van onze afspraken functie!
Crufts
Het lijkt alweer eeuwen geleden maar in maart waren we uitgenodigd door Whimzees om naar Birmingham te gaan, voor Crufts! De grootste hondenshow ter Wereld!
En wat was het leuk, natuurlijk heel veel verschillende rassen gezien, met name de jachthonden en de werkhonden. Natuurlijk geen Labradoodles want dat is - nog - geen officieel ras, maar heel erg onder indruk geraakt van de Spinosa Italiano, alle spaniëls maar met name de Clumber Spaniel en natuurlijk de Retrievers zoals daar zijn de Labrador - , Flatcoat - en de Golden Retrievers. Dat was dag 1.
De tweede dag dat we er waren was het de beurt aan de Rottweilers en Bullmastiffs, dus daar hebben we merendeel van de tijd bij de ring gezeten.
Onze banden met Whimzees zijn weer aangehaald en we mogen vanaf medio mei / begin juni hun producten gaan verkopen! Goed nieuws want we hebben gezien dat heel veel honden echt baat hebben bij het dagelijks gebruik van Whimzees - ze hebben veel minder last van tandsteen, hun tandvlees ziet er beter uit en dus hebben ze minder snel een gebitbehandeling nodig - dus daar zijn wij tevreden over.
En daarnaast: afgelopen week heeft onze stagiaire Cynthia succesvol haar stage afgerond. Het is wel even wennen zonder haar! Volgende maand begint een nieuwe stagiaire, t.z.t stellen we haar aan je voor!
Er zijn vast nog wel meer zaken waar ik over kan schrijven maar om nou te voorkomen dat je in slaap valt denk ik dat het beter is te stoppen. Het is al best een lap tekst zo.
Enfin, mocht je vragen en/of opmerkingen hebben over bovenstaande zaken of over andere onderwerpen (mag ook bijvoorbeeld over mijn nieuwe lijn van huidoliën en balsems drs Spaak), of heb je kritiek op onze werkwijze, laat het ons weten.
We horen je graag!
Voor nu wens ik je een hele fijne avond.
Hartelijke groet, ook namens Danielle en de hele Beestenbende,
Bernadette Spaak,
Dierenarts.
Hozzászólások