top of page
Search
Writer's pictureBernadette Spaak

Kijkoperatie

Updated: Jun 2

De sterilisatie van de teef via een kijkoperatie



Teefje komt blij binnen en gaat blij weer naar huis, wel met 3 kleine wondjes en minus 2 eierstokken. Zo simpel?


Nb: Want wist je dat? De baarmoeder kunnen we gewoon laten zitten. Tenzij ze er afwijkend uitziet, dan halen we haar weg natuurlijk (maar dan bellen we tijdens de OK even dat de aanpak anders wordt). Voordeel van laten zitten is dat de wondjes klein kunnen blijven en de baarmoeder zonder eierstokken gaat gewoon verschrompelen dus weghalen is ook echt niet nodig.


Hoe gaat zo’n dag in z’n werk?

We lopen het even door: Teefje wordt gebracht op de afgesproken tijd. Ze heeft vanaf 12 uur voor de afgesproken tijd niet meer gegeten en is wel even uitgelaten (Alsjeblieft niet nat en onder de modder brengen..)


We wegen haar en kijken haar grondig na: het pre-anesthetisch onderzoek. Vanaf 6 jaar leeftijd hoort daar het pre-anesthetisch bloedonderzoek automatisch bij: zo weten we súper zeker dat de hond een minimaal narcose risico zal hebben. Natuurlijk is het ook verstandig dit bloedonderzoek te doen bij de jongere dieren, maar het hoeft niet.


Alles goed? Check! We nemen haar mee naar de Operatie Kamer (OK) en brengen een intraveneuze catheter of braunule in in haar bloedvat. Dit is een klein naaldje in het bloedvat dat blijft zitten waardoor we haar makkelijk medicatie en infuus (extra vocht) kunnen geven.


De Narcose

Via de braunule krijgt ze haar premedicatie (pijnstillers en ontspannende medicatie) en vervolgens de inductie (de medicatie waardoor ze echt onder narcose gaat en niks meer merkt).


We brengen in haar luchtpijp een tube in en sluiten deze aan aan het zuurstof en het inhalatiegas Isofluraan. Ze krijgt een esophageale thermometer, de ademhalingsgassen worden gemonitord en we sluiten het ECG aan. Een cuff om haar poot of staart meet de bloeddruk. Zuurstof saturatie van het lichaam wordt gemeten aan de tong.


Kortom, we laten bijna niks aan het toeval over! Dit is trouwens de standaard aanpak als een dier onder narcose gaat bij ons.


De Operatie

Het teefje wordt op haar rug gelegd en haar buik wordt geschoren en gewassen. Het doel hiervan is natuurlijk om alles steriel te krijgen.


Als die preparatie (prep) klaar is kunnen we gaan afdoeken: chirurg doet haar steriele handschoenen aan, de steriele doeken worden over de patiënt gedrapeerd. De steriele instrumenten worden uitgepakt, en nu pas kan de operatie beginnen!


Via een klein gaatje wordt de buik gevuld met Koolstofdioxide, hierdoor krijg je beter zicht in de buik. Via een ander gaatje gaat de camera naar binnen en kunnen we even rondkijken: ziet alles er wel goed uit? Geen ontstekingen of andere afwijkengen zichtbaar? Mooi. Het derde gaatje is de toegangspoort voor het instrument dat de eierstokken één voor één gaat verwijderen.


Alles ok? Instrumenten weer uit de buik, de wondjes even dichten en de narcose mag stopgezet worden: ze mag weer wakker worden! Eigenlijk is de operatie zelf het snelste voorbij.


In onze verkoeverkamer wordt de lieve schat uiteraard nauwkeurig gemonitord en als dat op prijs gesteld wordt mag hier ook de eigenaar bij zijn! Ze mag pas weg als ze goed bij en goed ter been is. Je raad het al: ook dat is standaard voor al onze chirurgie patiënten ;-)


Voìla de laparoscopische sterilisatie van de teef!






53 views0 comments

コメント


bottom of page